Een goede relatie met de buren. De meeste mensen kunnen daar alleen maar van dromen. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om de relatie te onderhouden. Liever een goede buur dan een verre vriend, nietwaar?
Het is echter wel begrijpelijk als het soms misgaat. Buren kunnen elkaar soms het leven aardig zuur maken. Rookoverlast buren, geluidsoverlast, geruzie, dit zijn slechts enkele voorbeelden van momenten waarop je je buren even liever niet wilt zien. Hierdoor wordt het wooncomfort immers ruw verstoord en voel je je misschien zelfs onveiliger in je eigen woning. Daarom is het van essentieel belang om burenoverlast zo spoedig mogelijk aan te pakken. Maar hoe doe je dat? We geven 3 tips.
1. Reageer zeker niet op ieder geluid
Het is allereerst belangrijk om realistisch te blijven. Woon je in een situatie waarbij de buren altijd dichtbij zijn? Denk aan een appartement, flatgebouw of rijtjeswoning? Dan moet je ook bepaalde leefgeluiden op de koop toe nemen. Je kunt niet verwachten dat de kinderen in het huis naast of boven je enkel op de tenen zullen lopen en geen onverwachte geluiden maken. Ook het geluid van de stofzuiger en incidenteel van het op de trappen lopen en de televisie of radio is heel normaal. Zelf zal je die geluiden ook produceren. In dergelijke situaties is het belangrijk om gewoon even niets te doen.
Ervaar je toch heel veel hinder van de dagelijkse activiteiten van de buren? Kijk dan of je zelf iets aan de akoestiek in huis kunt doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbelglas, vloerbedekking, dikkere gordijnen, enzovoorts.
2. Ga in gesprek
Wacht eerst even af en leg niet direct op iedere slak zout. Wanneer je merkt dat het overlast toch langdurig aanhoudt en het wooncomfort in de weg staat, dan zit er eigenlijk nog maar één ding op. Dat is natuurlijk het gesprek aan gaan met de buren. Schroom je hier vooral niet voor. De meeste buren zullen hier heel positief en vaak verontschuldigend op reageren. Meestal hebben zij zelf niet door dat ze overlast veroorzaken. Door het gesprek aan te knopen, voorkom je uiteindelijk grotere problemen. Wees wel tactisch in het voeren van het gesprek. Probeer niet al te beschuldigend te klinken en spreek vooral in ik-vorm.
3. Schakel hulp van buitenaf in
Als je er echt samen niet uit lijkt te komen en de problemen ondertussen alleen maar toenemen, dan kun je er ook nog voor kiezen om hulp van buitenaf in te schakelen. Denk hier wel goed over na. Stel jezelf de vraag of het probleem hier écht groot genoeg voor is. Wanneer je de gemeente of politie inschakelt, is er geen weg meer terug. Dit kan de relatie tussen de buren en jou voorgoed in de weg staan. Doe dit dan ook alleen als er niets meer te verliezen is.
Wil je steviger in je schoenen staan tijdens de gesprekken? Betrek dan eventueel ook andere buren erbij. Wellicht ervaren zij ook overlast van de buren. Samen staan jullie veel sterker.