Ben je bang dat je last hebt van vocht in huis? Dan ben je terecht bezorgd. De schimmels die ontstaan door vocht in muren kunnen namelijk de gezondheid van jou en jouw naasten aantasten. Allergieën, astma, problemen met de luchtwegen, het kunnen allemaal nare gevolgen zijn van te vochtige ruimtes in huis. Gelukkig kan je er ook iets aan doen. In dit artikel reiken we je enkele handvaten aan om vocht te herkennen, bestrijden en te voorkomen.
Hoe kan je vocht in huis herkennen?
Hangt er een muffe geur in huis? Zie je natte plekken op de muren, donkerdere verkleuringen of zelfs schimmelplekken? Brokkelt de verf af of komt het behang los? Dit zijn allemaal indicaties van vocht in huis. Beginnende vochtproblemen kan je herkennen aan kleine dingen, zoals de was die niet snel meer droogt, een hoger energiefactuur dan anders, insecten in huis. Vocht is bijna altijd een probleem, wees dus alert voor bovenstaande zaken zodat je meteen kan ingrijpen wanneer het nodig is.
Wat kan je doen bij vochtproblemen?
Eerst en vooral ga je zoveel mogelijk verluchten. Zet regelmatig ramen en deuren open om goed te laten luchten. Zorg ervoor dat je verwarming niet lager dan 15° gaat, zo houd je het vochtprobleem binnen de perken. Of het vochtprobleem in jouw woning makkelijk behandeld kan worden hangt af van het type. Wanneer de oorzaak bouwkundig is, zoals een lekkage in het dak of optrekkend vocht vanuit de funderingen, dan zal simpelweg verluchten geen soelaas bieden en neem je best contact op met een expert. Ook lekken van waterleidingen of slechte kitvoegen in de badkamer kunnen de boosdoeners van vochtproblemen zijn. Slechte of verouderde isolatie idem dito. Ben je aan het verbouwen of bouwen en is je gevel nog niet geïsoleerd? Een premie gevelisolatie kan heel wat kosten dekken, informeer ernaar.
Hoe kan je vochtproblemen voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor je gezondheid, maar vaak ook voor je portefeuille. Vochtproblemen bestrijden kan heel wat inspanning vergen en behoorlijk tijdrovend en dus ook prijzig zijn. Een goed geïsoleerde woning is al het halve werk, maar ook andere technieken kunnen het vocht buitenhouden. Je gevel kaleien is hier een voorbeeld van. Het beschermt tegen wind en regen en houdt je buitenmuur dampopen zodat vocht van binnenuit makkelijk naar buiten kan en niet in je woning blijft hangen.