Onze zomers, of eigenlijk onze dagen in het algemeen, worden steeds droger. We krijgen steeds vaker te maken met langere periodes waarin er geen druppel regen valt. Dat klinkt positief, zou je zeggen, want wie zit er nu op regen te wachten? Toch ligt dat in de praktijk echt heel anders. Ons land heeft regen nodig om gezond te blijven. Zonder genoeg vocht in de grond krijgen steeds meer planten en bloemen het lastig om te overleven, en met hen ook insecten en andere dieren die van deze planten afhankelijk zijn. Bovendien worden onze dijken door droogteschade ook steeds minder betrouwbaar, want wat je als kind al leerde bij het maken van een zandkasteel: zonder vocht vallen zand en aarde uiteindelijk uit elkaar.
Droog is echt niet alleen maar leuk
Houd je erg van droge, zonnige dagen? Dan hoef je je echt niet schuldig te voelen, ondanks bovenstaand verhaal. Bijna iedereen is blij als de zon schijnt, en slechts weinig mensen reageren echt enthousiast op een regenbui. Genieten van mooi, droog weer moet je dus vooral blijven doen, want ja, stiekem vinden we dat allemaal wel fijn.
De lange droge periodes leveren echter wel wat problemen op, waar we mee aan de slag moeten. Zoals gezegd raken de dijken verzwakt als ze te sterk uitdrogen. Het lijkt misschien raar, maar op momenten waarop er heel lang nauwelijks neerslag is gevallen moet je je dus meer zorgen maken om overstromingen dan wanneer er met regelmaat een buitje is gevallen. Niet alleen de dijken hebben overigens te lijden onder aanhoudende droogte. Ook bijvoorbeeld boeren zitten met een probleem als het te lang droog blijft, en zij soms ook niet meer mogen sproeien om de drinkwatervoorziening niet in gevaar te brengen. Hierdoor kunnen oogsten verloren gaan, en de prijzen voor bepaalde voedingsmiddelen stijgen. Ondertussen zie je ook de natuur om je heen, de planten en de dieren, het zwaar hebben als het te lang droog is.
Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk kun jij in je eentje dit probleem niet oplossen, en gebeurt er op landelijk en globaal niveau al veel om de gevolgen van de stijgende temperaturen en afnemende neerslag op te vangen. Toch zijn er zeker manieren waarop jij kan bijdragen aan het oplossen van dit probleem.
Want als er in de zomermaanden neerslag valt, nadat het een lange tijd droog is geweest, dan is dat vaak heel veel tegelijk. Meer dan onze bodem aankan. Zo wordt het tekort dus niet opgelost, nee, het water stroomt voor een groot deel het riool in. Door regentonnen te plaatsen kun je een deel van het water opvangen, en gedoseerd aan de grond (of aan je plantjes!) geven wanneer deze er klaar voor is. Ook wat tegels uit je tuin halen en vervangen voor planten en aarde is een goed idee. Stenen kunnen namelijk nauwelijks water aan, waardoor veel wegstroomt en niet in de bodem terechtkomt, waar het hard nodig is. Aarde kan dit veel beter, zodat de neerslag beter terechtkomt waar we het goed kunnen gebruiken.